понеділок, 16 квітня 2012 р.

Священики невизнаної церкви закликали Януковича не запроваджувати ювенальну юстицію



14.04.2012 13:42
Священнослужителі Української Правовірної Греко-Католицької Церкви закликають Президента не підписувати новий Кримінальний процесуальний кодекс.
Свою думку щодо цього питання вони висловили у листі до Глави держави, який надіслали йому у п'ятницю, зазначаєУкрінформ.
 
"Новий кримінальний процесуальний кодекс узаконює головні механізми ювенальної юстиції, електронні засоби контролю, домашні арешти та інші механізми, проти яких неодноразово виступала з протестами громадськість України. Багато з пунктів нового КПК взагалі суперечать Конституції України", - переконує Архієпископ-секретар УПГКЦ Маркіян.
 
На думку авторів послання, прийнятий КПК суттєво звужує право батьків на захист своєї дитини.
 
"Всупереч статті 22 Конституції України, КПК передбачене усунення батьків від участі в слідчому, судовому процесі за наявності якихось «виняткових випадків» значення та перелік яких взагалі не визначено", - переконують автори листа.
 
Окрім цього, за їхніми словами, визначення вини за належну чи неналежну поведінку дитини у новому КПК також немає, що створює певні складнощі для батьків.
 
"У частині 2 статті 493 КПК батьки зобов'язуються забезпечити «належну поведінку» дитини. Не конкретизовано, яка поведінка вважається належною, однак за її неналежність на батьків накладається штраф - від двох до п‘яти розмірів мінімальної заробітної плати. В такій безвихідній ситуації для батьків стаття пропонує альтернативу – "право відмовитися від подальшого виконання цього зобов'язання", - констатують священнослужителі.
 
Вони переконані - подібних формулювань у прийнятому КПК багато, що уможливлює неоднозначність у тлумаченні та правозастосуванні судовими та правоохоронними органами.
 
В Українській Правовірній Греко-Католицькій Церкві нарікають і на спосіб прийняття та голосування за Кримінальний процесуальний кодекс в ніч з 12 на 13 квітня 2012 року, який, на їхню думку, відбувався з грубими порушеннями.
 
"За підрахунками кореспондентів у цю ніч "за", згідно системи "Рада", проголосував 271 депутат. При цьому фізично в залі перебувало близько 50 депутатів, які і нажали кнопки за інших. Цим самим депутати сфальсифікували голосування, зловживши голосами інших депутатів та людей, які їх обирали. А 50 депутатів не можуть вирішувати долю всього українського народу", - констатують вони.

Немає коментарів: